‘Beleef hem dichter’, met die woorden wil de Guido Gezellekring een frisse kijk bieden op het leven en werk van Vlaanderens literaire icoon, Guido Gezelle. In dit interview ga ik in gesprek met Bart Vandekerkhove, voorzitter van de kring. Hij biedt me vol enthousiasme een inkijk in hun missie en methoden, en vertelt over zijn fascinatie voor Gezelles werk. Van educatieve projecten tot innovatieve online content, de Guido Gezellekring bewijst dat literair erfgoed ook in de 21e eeuw springlevend kan zijn.
door Lora De Baeremaeker
125 jaar na zijn overlijden willen we niet enkel terugkijken, maar Gezelle ook naar de toekomst brengen.
Hoe doet de Guido Gezellekring aan literair organiseren?
Onze vereniging richt zich op het beleven en toegankelijk maken van de dichter Guido Gezelle en zijn werk. Dit jaar hebben we onze slagzin aangepast naar #beleefhemdichter , wat twee betekenissen heeft: zowel het beleven van zijn werk als het dichter bij de dichter komen. We doen dat op verschillende manieren.
Drie keer per jaar verschijnt het ledenblad Rijmtijd. Dit jaar, naar aanleiding van 125 overlijden van Gezelle, brengen we zelfs een extra editie uit. In ons tijdschrift staan artikelen met een hedendaagse kijk op Gezelles werk en verwante personen. Denk bijvoorbeeld aan zijn studies, zijn leerlingen, of tijdgenoten zoals Hugo Verriest. Onze auteurs zijn vaak specialisten of onderzoekers, en zij vinden bij ons een platform om hun werk te publiceren.
Daarnaast organiseren we minstens twee keer per jaar een Gezelledag, waarop we activiteiten in het teken van Gezelle, zijn leefwereld of zijn erfgoed aanbieden. Deze dagen zijn unieke ontmoetingsmomenten voor onze leden, die uit heel Vlaanderen en Nederland komen. Het is een kans om elkaar te zien, ervaringen te delen, en samen literatuur en erfgoed te beleven.
De Guido Gezellekring maakt literair erfgoed toegankelijk voor iedereen, van nieuwsgierige leken tot doorgewinterde onderzoekers.
Jullie slogan is #beleefhemdichter . Hoe wordt dat concreet ingevuld?
We brengen Gezelle op allerlei manieren tot leven. Online publiceren we nieuwsbrieven en zijn we actief op sociale media, maar we zijn ook een samenwerking aangegaan met EclipsTV, waarbij dagelijks een gedicht van Gezelle wordt uitgezonden. Daarnaast organiseren we spontane evenementen, zoals een groepsbezoek aan de tentoonstelling Vrouwen van Papier in Brugge, een tentoonstelling die Gezelles vrouwelijke correspondenten uit de schaduw van de geschiedenis haalt. Het idee is om zowel geplande als informele activiteiten rond Gezelle te ontwikkelen en zo zijn werk breed toegankelijk te maken. Zo geven we in De Druivelaar, de gekende scheurkalender, volgend jaar 12 weetjes mee.
Zijn er andere organisaties die zich specifiek op Guido Gezelle richten?
Naast ons is er het Guido Gezelle Genootschap, dat zich meer op de studie van zijn werk en op de bevordering daarvan bij een ruim publiek focust. Onze focus ligt op de beleving van Gezelle in de breedste zin, zowel voor onderzoekers als voor geïnteresseerde leken.
De Gezellekring ontstond in 1987, als een afsplitsing van het genootschap. Onze oprichters wilden het werk van Gezelle toegankelijker maken en organiseren activiteiten die de ‘gewone’ mens dichter bij Gezelle brengen.
De toekomst ligt in het creëren van toegankelijke, moderne projecten, zonder het erfgoed en de diepgang uit het oog te verliezen.
Hoe bent u zelf betrokken geraakt bij de Gezellekring?
Mijn persoonlijke link met Gezelle begon - eerder toevallig - op school, waar hij ooit les gaf. Maar mijn echte interesse kwam via muziek. Ik ontdekte dat veel componisten teksten van Gezelle gebruikten, en dat leidde tot mijn levenswerk: het verzamelen van partituren gebaseerd op zijn gedichten. Momenteel heb ik er zo’n 3600 verzameld in de Gezelle Gezongen Databank (www.gezellegezongen.be/databank ).
Later kwam ik via evenementen in contact met de Gezellekring, en uiteindelijk werd ik gevraagd om voorzitter te worden. Het heeft even geduurd voordat ik ja zei, want ik wilde zeker zijn dat ik iets kon bijdragen en vernieuwen. Sindsdien hebben we met het team veel inspanningen geleverd om ons ledenaantal stabiel te houden en Gezelles werk op nieuwe manieren onder de aandacht te brengen.
Hoe ziet u de toekomst van de Gezellekring?
We willen een balans vinden tussen historisch onderzoek en nieuwe manieren om Gezelle te beleven. Ondersteuning van academisch werk blijft belangrijk, bijvoorbeeld het annoteren van Gezelles brieven, een project waar enkele leden aan meewerken. Tegelijk proberen we nieuwe doelgroepen te bereiken met toegankelijke projecten, zoals het YouTube-kanaal waar we video's van zijn gedichten delen.
De toekomst ligt volgens mij in het creëren van breed toegankelijke projecten die aansluiten bij moderne interesses, maar zonder het erfgoed en de diepgang uit het oog te verliezen.
Wat is je meest recente literaire ontdekking?
Onlangs heb ik een poëziebundel gekregen die me enorm heeft geraakt. Ik was op taalreis in Spanje, waar ik de gewezen lerares woordkunst Lydia Jelijt leerde kennen. Ze is al jaren met pensioen, en haar man is een paar jaar geleden overleden. Ze schrijft gedichten, maar had die nog nooit officieel uitgegeven. Bij een reünie in september gaf ze mij haar bundel ‘en dan….’ cadeau. De bundel bevat gedichten over haar man: over zijn ziekte, de aftakeling, het overlijden, en het rouwproces dat daarop volgde. Het is een heel intieme, kwetsbare collectie.
Benieuwd naar meer Guido Gezelle? Vind je weg naar de website van de Gezellekring.
Comentários